Barnverksamhetsinspiratören informerar

Regionala Jesus till barnen-dagar:

I vår ordnar Jesus till barnen fem regionala dagar runt om i vårt land. För dig som är engagerad som barnledare, förälder, föreningsledare eller på andra sätt brinner för frågor kring barn, tro, hem och kyrka, så är dessa dagar en fantastisk möjlighet till fortbildning och nätverkande.

För alla som hör hemma i ELM Syd är det smidigast att åka till Malmö lördag 12 mars. Läs mer här. Sista anmälan är 1 mars, så passa på att anmäla dig redan idag!

Om du inte bor i närheten av Malmö eller datumet inte passar finns det följande alternativ:

  • Jönköping 12 mars
  • Umeå 26 mars
  • Linköping 26 mars
  • Stockholm 23 april

Läs mer om dagarna och arbetet i Jesus till barnen på hemsidan.

Med önskan om goda dagar,

Sofia Ödman
Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

Fler adventstips:

Det dyker upp fler och fler riktigt bra tips inför advent och jul!

I senaste numret av Droppen berättar Lilla Redaktion om julkalendern ”Juläventyret”. Titta på ett avsnitt varje dag ända fram till jul! Du hittar kalendern på hemsidan för Shalom mission.

Pingst Ung har mycket bra material inför advent och jul, bland annat ”Herdebrev” som det beskriver så här: ”Genom en herde och hans busiga lilla får kan ni som familj räkna ner till julafton! Det utlovas bus, pyssel och roliga aktiviteter med inramning av det fantastiska julbudskapet att Jesus föddes. Vi hoppas att det ska bli många skratt och fina samtal i ert hem.” Läs mer här.

Me & my House Store har mycket material för barngrupper och för hemmet, bland annat flera olika kalendrar.

Med önskan om en fin advent,

Sofia Ödman
Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

Novembertips:

En del av er såg legofilmerna som Söndagsskolan.nu producerade under pandemin. Imorgon släpper de en julfilm! Till filmen finns också en krubba att beställa i deras webbutik. Den passar för barn i skolåldern och uppåt att tillverka. Vill verkligen rekommendera både film och krubba!

Michal Hudak har även i år gjort en fin adventskalender, inspirerad av julkrubban i Slottskyrkan i Stockholm. Läs mer på Skosnörets hemsida.

För er som bor i närheten av Helsingborg kan jag tipsa om att det är Jesusparty i Pingstkyrkan Helsingborg fredag 19 november kl 18 med Hylleruds. Det står bland annat bakom Söndagsskola Play.

Med önskan om en fin november,

Sofia Ödman
Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

Tips mitt i terminen:

I höst har jag gjort två nya material som passar att använda på barnlägerdagar eller barnsamlingar på en församlingshelg. Det ena har temat ”Hopp” och tar upp att vi har ett hopp för att Jesus lever, Jesus är med oss och Jesus ska komma tillbaka. Det andra materialet har temat ”Jesaja 53” och talar om Herrens lidande tjänare och vad det betyder för oss. Något av materialen kommer troligen användas på barnlägerdagarna på Strandhems och Åhus missionsgård i höst. Läs mer om de dagarna på deras hemsidor: Barnlägerdag | Missionsgården Strandhem och Barnlägerdag 13 nov 2021.xlsx (ahusmissionsgard.se). Hör av dig om du vill ta del av materialen och se om det kan passar er.

Jesus till barnen ordnar fyra digitala mötesplatser i höst. Den för barnledare och den första för församlingsledare har redan varit, ni kan se inspelningarna från dem på Jesus till barnens facebooksida eller youtubekanal. Nästa vecka onsdag 27/10 är det dags för mötesplatsen för föräldrar. Tipsa alla föräldrar och anmäl er på jesustillbarnen.se.

Har ni inte haft Kom och se-väskan i er barngrupp än? Beställ den av mig och ha en söndagsskolsamling om mission. Eller kanske ni kan ha en pysselafton och tillverka saker som ni kan sälja till förmån för Kom och se Östafrika? Eller ordna ett höstmissionslopp? Roseniuskyrkan hade ett missionslopp på sitt församlingsläger och samlade in runt 9000 kr. Kanske ni kan slå det? Ni ser var som kommit in under året till Kom och se här.

Vi kan tänka lite olika om hur man ska hantera halloweenfirandet som vuxit i Sverige, och även hur man kan prata om döden och hoppet med sina barn. Jag har i vilket fall två tips:

– Förbered för eventuella påringningar med bus eller godis genom att sätta fast ett bibelord, en änglareflex eller liknande på godis. Förslag på bibelord är Ps 119:105 eller Joh 1:5.

– Ta med familjen till en kyrkogård och promenera runt och titta på gravar med tända ljus. Prata om att vi har ett hopp genom Jesus. Minns nära som gått bort. Gläds över minnen. Om ni har någon ni känner som är begravd där kan ni tända ett ljus på graven. Annars har många kyrkogårdar en plats att tända ljus på så att man kan tänka på dem om är begravda på andra platser.

Följ gärna ELM Syds instagramkonto @elmsydbarn där det läggs upp en del av det som händer inom ELM Syd för barn.

Jag försöker lägga ut ett boktips eller någon annan text en gång i veckan på barnpedagogen.se. Läs gärna där för att få inspiration till hem och kyrka.

Guds välsignelse,

Sofia Ödman
Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

Sommaren närmar sig:

Just nu jobbar jag intensivt med att få färdigt allt undervisningsmaterial som skall ut till lägerledarna. På barnlägren kommer temat att vara ”Herden” och på PLUS-lägren ”Psaltaren”. Be gärna för mig, alla ledare och inte minst för alla barn och tweenies som kommer på lägren.
Titta även här för mer information.

I skrivande stund (2021-05-25) är det snart ELM:s årsmöte och den 30/5 kommer söndagsskolan att sändas från Örkelljunga. Titta gärna på ELM:s hemsida och sociala medier för mer information.

Under sommarmötet 17-18/7 kommer det bli två digitala barnmöten, så boka in brassestolar och fint väder var ni än befinner er.

All välsignelse.

Sofia Ödman
Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

Påsken närmar sig och jag vill ge er tre tips:

1. Förra året gjorde jag fyra söndagsskolfilmer för Palmsöndagen, Skärtorsdagen, Långfredagen och Påskdagen. Om ni inte sett dem, eller vill använda dem igen så finns de kvar på min blogg, med förslag på aktiviteter, m.m. Jag har gjort ett blogginlägg där jag samlat länkar till varje samling här.

2. ELM Nord ordnar ett digitalt påskprogram för barn under påskveckan med filmer som läggs upp på Sackeuskyrkans och Fridhems youtubekanaler under rubriken ”Barnens påskkalender”. Så här skriver Gunilla Appell om programmet: ”Barnens påskprogram kommer att sträcka sig över hela Stilla veckan från måndagen den 29/3 till Påskdagen den 4/4. Det blir ett program med sammanlagt sju filmer som vi kallar ”påskkalendern”. I varje avsnitt öppnar vi ett ägg som har med den dagens berättelse att göra. Vi följer påskens händelser utifrån Lukas evangelium med början med att Judas talar med översteprästerna och tempelvakterna om att förråda Jesus till berättelsen om Jesu uppståndelse. Filmerna kommer även att innehålla sånginslag från olika barn och i två av filmerna kommer det inspiration till påskpyssel.” Vill du ha mer information om detta, hör av dig till gunilla.appell@elmnord.se.

3. SKATTENs påskpaket – om ni kör söndagsskola på zoom eller barngrupperna träffas i kyrkan är SKATTENs påsksamlingar ett mycket bra redskap! Paketet innehåller 10 samlingar som kan användas under flera år, då de kommer från olika evangelier och berättar påskens händelser flera gånger om. Läs mer och köp i SKATTENs webbutik.

Och så ett fjärde tips som handlar om inspiration för ledare, föräldrar och barn:

4. Jesus till barnen har gjort ett antal femminuters inspirationsfilmer på ämnen som ”Digital söndagsskola för hela familjen”, ”Bygga ledarteam”, ”Bibeln i hemmet” och dessutom flera bibelberättelser som man kan titta på tillsammans med barn. Det läggs ut tre filmer i veckan under våren. In och titta via kanalen ”Jesus till barnen” på youtube eller på facebooksidan ”Jesus till barnen”.

Med bön om en välsignad påsk,

Sofia Ödman
Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

Men filmerna då?! Och om söndagsskola på zoom.

I söndags provade vi i Roseniuskyrkan för första gången att ha söndagsskola på zoom. Det funkade över förväntan! Nu i vår vill jag uppmuntra och stötta alla er i de lokala sammanhangen att starta upp digital söndagsskola så att er barn får träffa varandra och fortsätta bygga gemenskap och vänskapsrelationer. Även ni ledare kan behöva få återknyta till varandra och känna gemenskapen i att bära uppgiften med söndagsskola tillsammans. Jag har den här veckan skrivit två bloggtexter, dels om söndagsskola på zoom, dels om filmerna som jag inte längre gör.

Läs bloggarna här och här.

Hör av er så ska jag göra allt jag kan för att stötta er i vad ni behöver!
Sofia Ödman Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

God fortsättning på det nya året!

För mig har det nya året börjat med vila, goda medarbetardagar och nu med spännande förberedelser inför kursen ”Rusta dina barn – Apologetik för föräldrar”. Det är Apologia som arrangerar kursen och jag och Martin Helgesson är kursledare. Det är en kursstart måndag 25 januari kl 19, sedan är det 7 träffar varannan onsdagskväll under våren. Det blir föreläsningar och samtal. Under kursens gång läser du ”Rusta dina barn” av Natasha Crain och får några mindre uppgifter. Kursen kostar 1200 kr/deltager, men som föräldrapar får ”den andre” förälderna 50% rabatt på avgiften. (Ett tips är att fråga er föreningar om de kan bidra till avgiften.)

Jag vill verkligen uppmuntra alla er som är föräldrar att gå kursen! Du kan ha små barn, stora barn, vänta barn, hoppas på att få barn, eller leva med barn i din närhet som inte är dina egna. Passa på under den här speciella pandemitiden att gå en kurs helt på distans där du får redskap för att prata om viktiga frågor i kristen tro med dina barn! Läs mer om kursen och anmäl dig på Apologias hemsida. Sprid informationen om kursen vidare till intresserade!

Några andra saker jag vill lyfta:

Just nu pågår ELM:s bönevecka och vi får vara med och be för vår rörelse! Folder med böneämnen finns här.

Nästa vecka kommer jag att skicka ut lite olika tips på hur man kan ha söndagsskola i vår.

Håll utkik efter ELMs Framtidskommissions enkät som snart släpps. Sprid den till alla som har eller har haft någon anknytning till ELM!

Jesus till barnen-nätverket hade planerat för regionala dagar i vår, men utifrån rådande läge har vi ställt in dem och återkommer 2022. Men redan i vår vill Jesus till barnen stötta hem och kyrka på olika sätt genom digitala träffar, undervisning, m.m. Håll utkik! Jag kommer att skriva om det här, men ni kan också gå med i facebookgruppen ”Jesus till barnen” och få mer direkt information.

Fortsätt gärna be för att det ska komma en ny barnverksamhetsinspiratör som kan bli min kollega!

Sofia Ödman
Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

God jul och några jultips och vårtips

Hej!

Det har varit ett mycket märkligt år. Tack till alla er som på olika sätt engagerat er för barnen under året! Vi har märkt hur tomt det blir när vi inte får träffas i kyrkor, missionhus och på våra gårdar. Vi har också märkt hur viktigt det är att familjen hittar tid och struktur för att prata om tron i hemmet, ha söndagsskola hemma, osv. Där kan vi som föreningar och ELM Syd fortsätta stötta på olika sätta framöver. För mig har det både varit en utmaning att ha söndagsskola på film och inte få de spontana reaktionerna från barnen i det jag gör, men det har också varit en enorm uppmuntran med den repons jag fått på mejl, via samtal och sociala medier. Att få höra att barn lära sig att bli kompis med Gud eller att en mamma får tröst i just sin situation genom de filmer jag gjort tackar jag Gud för!

Nu ska jag ha en välbehövlig ledighet tillsammans med familjen till efter trettondehelgen. Jag vill som julhälsning skicka med några tips till er:

– Roseniuskyrkan har gjort ett julspel som finns på youtube, på både Roseniuskyrkans och Barnpedagogens kanaler. Titta gärna på det under julsen och sprida det vidare till familjer och barn.

– SKATTEN har en julsamling som man kan titta på tillsammans här.

– Ett tips om ni har en krubba hemma – använd den i praktiken på julafton. Läsa julevangeliet och låt barnen flytta runt figurerna allt eftersom i berättelsen. Det har konkretiserat händelserna i vår familj.

– Om ni är sugna på ett testa ett nytt spel under julledigheterna kan ni kolla in Bibeln idags nya spels Bibellinjen som är ett kortspel med syfte att lära sig Bibelns böcker i ordning.

– I vår kommer jag tillsammans med Martin Helgesson på Apologia att hålla i en distanskurs om apologetik och föräldraskap. Kursen heter ”Rusta dina barn” och kurslitteratur är boken av Natasha Crain med samma titel. Kursen passar föräldrar med barn i alla åldrar. Blivande föräldrar och alla extraföräldrar, som många av er vuxna är till olika barn, är också välkomna! Läs mer och anmäl er här.

– I januari kommer ELM:s framtidskommission, som bl a jag sitter med i, att skicka ut en enkät till alla som har eller har haft någon anknytning till ELM. Håll utkik efter den, sprid den och svara på den!

– Att gör söndagsskolfilmer som jag gjort det sista i höst tar mycket tid, även om det är väldigt roligt. Jag kan därför inte fortsätta på samma sätt i januari. Däremot tänker jag att jag ska ge någon form av stöd för söndagsskola hemma. Om du har några idéer så tveka inte att höra av dig!

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett välsignat nytt år!

Sofia Ödman
Barnverksamhetsinspiratör – material, ELM Syd

 

Adventstips för hemmet

Det kan passa bra med lite olika adventstips så här en vecka innan 1 december. Jag har försökt lista bland annat böcker, vad man kan lyssna på och vad man kan titta på. Eftersom en del som sänds som podd eller film inte kommit ut än kan jag inte säga så mycket om innehållet, utan ni får själva bilda er en uppfattning om dessa.

Varje vecka i advent kommer jag att göra söndagsskolfilmer utifrån söndagarnas teman. Jag försöker lägga upp dem senast fredag eftermiddag på barnpedagogen.se. Du kan också följa @barnpedagogen på instagram eller bli vän med Sofia Ödman på facebook. Då får du fler tips kring barn, bibel, pedagogik och familj.

Gå också gärna med i facebookgruppen Jesus till barnen, där många goda tips från olika sammanhang delas.

Böcker
Följande fyra böcker kan man läsa som adventskalender. Jag har recenserat dem alla idag på barnpedagogen.se:
– När pottisarna råkade stjäla julen av Anna Andersson, 2017, 140 s
– Julen vi aldrig glömde av Kristina Wikström, Pärlan förlag, 2016, 224 s
– Tre vise män, en tant och jag av Ulf Fredeväg, illustrerad av Nicolina Holmgren, Pärlan förlag, 2018, 112 s
– Vi gav oss av mitt i natten av Ulf Fredeväg, illustrerad av Nicolina Holmgren, Pärlan förlag, 2020, 109 s

Några andra boktips är:
– Marias lilla åsna, Åsnan och barnet av Gunhild Sehlin – gamla klassiker där resan till Betlehem och tiden i Egypten berättas ur åsnans perspektiv.
– Juläventyret av Linalie Karlsson, Svenska bibelsällskapet (finns i referensbiblioteket på Strandhem)
– Juldagboken av Åsa Jakobsson, Pärlan förlag, 2016, 91 s – den här har jag inte läst själv än, men det kommer med recension på bloggen snart.
– Julens löfte av Alison Mitchell från Argument förlag. Den har en tillhörande pysselbok.

Papperskalendrar
Michal Hudak har gjort en kalender som är en vandring med herdar, deras får och änglarnas kör från Betlehems ängar mot Betlehem. Adventskalendern innehåller 26 luckor + 1 lucka för den 6 januari 2021 och den är utformad som ett dragsspel med en fram-  och en baksida. Kalenderna kostar 40 kr/st, mängdrabatt finns. Mejla mail@michalhudak.se för beställning.

Droppen
I nummer 17 av Droppen finns en kalender med ett uppdrag för varje dag. Missa inte heller att beställa julnumret av Droppen. Läs mer på droppen.elmbv.se.

Lyssna
– Munken & Kulan och änglabyran – julkalender i 24 delar på MP3 eller CD från tomsing.se.
– Det ska sändas en adventskalender som podd på hopechannel.se – håll utkik!

Titta
– Yrsa, Lunk och den lilla julshowen sänds varje dag på Himlen TV7.
– Julkalender med Frasse ska sändas på Pingst Ungs youtubekanal.
– Shalom Mission sänder adventskalendern ”Juläventyr”.
– ”Majas äventyr” som görs av Buråskyrkan, Johannebergs församling, kommer att göra en kalender med en film varje dag i advent.
– På hopechannel.se finns några äldre kalendrar att titta på.

Övrigt
Här är tips på en fin julkrubba som man kan göra. Skriva ut på lite tjockare papper

Med detta önskar jag er alla en glad advent!

Sofia Ödman

 

Stöd för söndagsskola hemma när Skåne har striktare restriktioner

Striktare restriktioner råder nu i Skåne, som är mitt arbetsfält i min tjänst för ELM Syd. Många föreningar och församlingar har nu inte möjlighet att samlas för gudstjänst. Med anledning av detta kommer jag de närmsta veckorna att lägga upp nya filmer eller annat stöd för att ha söndagsskola hemma inför varje söndag. Håll utkik på barnpedagogen.se.

Med bön om hälsa, närhet till Jesus och tålamod,

Sofia Ödman

© 2017 ELM Syd. All Rights Reserved